Quick Mill 820: de 2CV van de espressomachines.

Espressomachine Quick Mill 810 Quick Mill 820

Het onderstaande artikel is al wat gedateerd maar dat maakt in dit geval helemaal niets uit. Het gaat immers om iets dat tijdloos is: de Quick Mill 820 espressomachine. Het apparaat is inmiddels tientallen jaren oud en is nog steeds onverwoestbaar. Uiteraard zijn er een aantal kleine, meestal onzichtbare innovaties aangebracht maar de essentie is hetzelfde: je koopt een espressomachine voor het leven.

'Eetjournalist' Wouter Klootwijk schreef het volgende over de Quick Mill 820:

Uit het NRC:

Gewaagde bewering, twee weken geleden op deze plek. Uit onderzoek zal blijken dat negenhonderd op de duizend mensen met een koffiemachine wat op het ding hebben of hadden aan te merken. Het is niet onderzocht. Maar lezers laten weten dat hun vrienden en kennissen en zijzelf, net als alle leutende koffierelaties van de verslaggever, last hebben of hadden met zo een elektrisch kreng. Een geraadpleegde koffiewinkelier in Dieren beaamt het onmiddellijk: ze gaan stuk.

Allemaal? Toch niet. Er kwamen reacties van koffiezetters die hun machine prezen omdat hij het al heel lang doet. Verrassing: ze noemen op één lezer na allemaal hetzelfde koffieapparaat. Een Italiaan die al meer dan 30 jaar wordt gemaakt en waarvan het waterkokertje, een koperen boilertje, nooit is verbeterd.

Enkele getuigenissen. Uit Voorburg: “De nagenoeg perfecte koffiemachine bestaat, de Quick Mill Acquaviva 820. Ik heb hem 15 jaar geleden gekocht en hij doet het nog prima. De enige kosten die ik er aan heb zijn jaarlijks een rubber ring van een euro en één maal vervanging van een thermostaat van vijf euro. De eenvoud zelf, niet kapot te krijgen.”

Uit Gent, België: “De koffiemachine die het vandaag doet en morgen nog vervaardigd door de firma Quick Mill uit Milaan. Mijn exemplaar (type 3012) uit 2002 doet het uitstekend, hapert nooit en is volledig onderhoudsvrij (hoeft niet eens te worden ontkalkt). De machine ziet er hoekig en robuust uit en komt niet in aanmerking voor de designprijs. De modellen de Quick Mill vandaag te koop aanbiedt zijn iets gecompliceerder – er is een overbodige drukmeter toegevoegd – maar verschillen voor het overige maar weinig van mijn gewaardeerde exemplaar.”

Uit Hilversum: “Ik heb tien jaar lang met veel plezier een een (Italiaanse) Quick Mill gehad. Nooit een probleem, alleen af en toe een nieuwe ring. Drie maanden geleden ingeruild tegen hetzelfde merk, maar nu met ingebouwde koffiemaalder (type 3035). Nog  lekkerder koffie. Een keer per maand even wat preventief onderhoud van 5 minuten, maar als je dat nalaat blijft hij het ook lang doen, zoals me bij de oude is gebleken.”

Uit Goes: “Wij hebben al 15 jaar lang dagelijks plezier van de Illy Quick Mill en we kennen iemand met een nog ouder exemplaar en dit nog steeds gebruikt.”

Lezeres uit Goes noemt hem de Illy Quick Mill. Kijk op internet, www.espressissimo.nl; de machine is gratis bij aankoop van 10 blikken koffie van Illy voor 495 euro. Elders kost de simpele Quick Mill 820 zonder koffie ongeveer 500. Importeur Arnold Rijsmus(Euroquick.nl) in Numansdorp vertelt dat hij van verstokte gebruikers wel 20 jaar oude modellen ter reparatie krijgt toegestuurd. In zijn werkplaats zet hij er wat nieuwe onderdelen in en zijn ze weer als nieuw. Zwarte verkoopt hij het meest, witte wat minder, maar voor de foto in de krant leent hij met plezier een rode uit.

Mooi? Nee. Lelijk? Ook niet. Beetje Russisch. Wat opvalt is hoe makkelijk je de machine binnendringt met een kruiskopschroevendraaier. En hoe makkelijk je onderdelen kunt vervangen. Doet denken aan de oerauto uit de tijd toen de Fransen nog helemaal zelf auto’s verzonnen; de 2CV.

De enige andere koffiemachine die door een lezer wordt geprezen is een Vibiemme. “Doet het al acht jaar en zonder onderhoud”. Goedkoopste model kost bijna 800 euro. Volgens laconieke lezer uit Amersfoort kun je bij een Vibiemme niet zien hoeveel water in het reservoir zit en om bij te vullen moet je telkens de halve machine slopen. Bij de 2CV moesten alleen even de spatborden er af, weet je nog opa?

Wouter Klootwijk

Artikel uit het NRC


Ouder bericht Nieuwer bericht