Hoe maak je een geweldige espresso met de Quick Mill 820?

Quick Mill 810 Quick Mill 820

Een espresso maken lijkt heel makkelijk maar dat is het meestal niet. We horen maar al te vaak dat een gekochte espressomachine tegenvalt omdat het maar niet lukt om een mooie espresso te maken.

In dit artikel geven we je tips die je kunnen helpen bij het maken van een espresso. Het artikel is geschreven voor de Quick Mill 820 espressomachine maar de meeste handelingen zijn gelijk voor andere espressomachines.

De belangrijkste factoren bij het maken van een espresso zijn:
  • Temperatuur van de machine (goed opgewarmd)
  • Vers water
  • (Liefst vers) gemalen koffie in de juiste maalgraad
  • De hoeveelheid gemalen koffie
  • Het gewicht/de druk waarmee je de koffie in de filterhouder aandrukt (tampen)
  • De waterdruk van de machine
  • De kwaliteit van de koffie
Goed om te weten: espresso is de basis voor veel koffies, zoals de americano, een cappucchino een latte macchiatto.

Dit heb je nodig:
  • Quick Mill 820 espressomachine
  • Quick Mill bonenmaler en koffiebonen (espresso branding) of gemalen koffie voor espresso
  • Timer op je telefoon of een stopwatch
  • Als je hebt: een weegschaaltje

Werkwijze. Zo maak je een geweldige espresso met de Quick Mill 820:

Het is belangrijk om te werken met schone materialen. Dus je Quick Mill 820 espressomachine en filterdrager zijn schoon en droog. Je espressomachine is voorverwarmd en klaar voor gebruik, dus het water is aangevuld. Het is het belangrijk dat je de filterhouder altijd in de machine plaats wanneer je hem niet gebruikt. Zo blijft hij op temperatuur en zal de koffietemperatuur niet beïnvloed worden door een koude filterhouder.

Zorg ervoor dat je espressokopjes warm zijn (niet heet) en dat je ze makkelijk en snel kunt pakken. Bij de Quick Mill 820 kun je een aantal kopjes voorverwarmen door ze boven op de machine te plaatsen.

De Quick Mill 820 heeft een filterdrager met dubbele uitloop dus je maakt er twee espresso's mee of één dubbele espresso (doppio).

Heb je een bonenmaler dan maal je nu koffie. Plaats de filterdrager onder maler en maal zoveel koffie dat er en klein bultje/bergje gemalen koffie over de rand uitsteekt. Maar let op: niet teveel! In de praktijk kom je uit op 14 tot 16 gram gemalen koffie. De filterdrager van de 820 moet uiteindelijk stevig en in de juiste positie in de machine zitten en dat lukt niet als er teveel koffie in zit. Dit moet je even door hebben. Een ezelsbruggetje is dat de bovenste rand van de tamper niet boven de rand van de filterdrager uitsteekt (zie foto).



Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterdrager te verdelen en verwijder ook alle koffierestanten op de ran van de drager. Het is belangrijk dat je de gemalen koffie gelijkmatig verdeeld. Als de koffie niet gelijkmatig verdeeld is heeft dat nadelige gevolgen voor de extractie want water kiest altijd voor de weg van de minste weerstand en loopt dus sneller door op de plek waar de minste koffie zit. Maak je twee espresso's tegelijk dan zie je dat het ene kopje sneller vol loopt dan het andere. En je proeft ook verschil.

Gebruik de bijgeleverde tamper en stamp de koffie (met een gestrekte arm) stevig en gelijkmatig aan. Niet stampen maar met een gelijkmatige druk van ongeveer 20 kg aandrukken. Draai eventueel de tamper een keer rond om te kijken of de koffie gelijkmatig is verdeeld. Zorg er dus voor dat de gemalen koffie ook nu nog gelijk is verdeeld (oefening baart kunst).

Spoel de espressomachine even kort door om eventuele koffieresten van een vorige bereiding van het filter van de zetgroep te spoelen.

Plaats de filterhouder snel en krachtig in de machine en zorg ervoor dat je hem net zo ver kunt doordraaien als in ongevulde staat (zie foto). Als dat niet lukt heb je teveel koffie in de filterhouder en krijg je geen lekkere koffie. Of in het ergste geval valt de filterhouder door de hoge druk uit de houder en zit alles onder de koffiedrab.



Druk op de knop voor watertoevoer. Als je alles goed hebt gedaan zie je twee gelijkmatige koffiestralen die je kunt vergelijken met muizestaartjes. Ze dansen een beetje en zijn naar binnen gebogen. De ideale doorlooptijd is 25 tot 30 seconden.

Haal direct na de bereiding het koffiedik uit de filterhouder. Hier kun je een uitkloplade voor gebruiken of je doet het op de rand van je groen-afval-bakje of gootsteen (sla de boel niet aan diggelen :). Een goede espresso heeft een mooie stevige puk als gevolg. Dus het koffiedik lijkt op een koekje of een hockeypuck en is redelijk makkelijk en in één geheel uit de filterdrager te verwijderen.

Als het goed is heb je nu een dubbele espresso van ca. 60 ml of twee enkele espresso's van ca. 30 ml. bereid. Geniet ervan.

Gaat het toch nog niet helemaal goed? Hieronder zie een paar mogelijke oorzaken. Oefening baart kunst.

Dit kan er misgaan bij het maken van een espresso

Een kortere doorlooptijd dan 25 – 30 seconden:

  • De maalgraad is te grof
  •  Koffie aroma’s worden niet meegegeven aan het stromende water
  •  Lichte crèmelaag (met grote belletjes)
  •  De koffie is slap (weinig smaak)


Een langere doorlooptijd dan 25 – 30 seconden:

  • De maalgraad is te fijn
  • Donkere crèmelaag (met evt. een gat in het midden)
  • De koffie smaakt aangebrand (bitter)
  • De koffie is te sterk

De juiste maling:

  • Doorlooptijd tussen 25 – 30 seconden
  • Bruine crèmelaag
  • Langdurige smaak
  • De smaken zijn goed in balans
  • De geur van verse bonen wordt verspreid


Geniet van het maken en drinken van je espresso!

Tip van Ko: wil je af en toe genieten van een echte espresso maar heb je geen zin in het 'gedoe' van bonen malen en tampen? Kies dan voor de Quick Mill 810. Dan koop je dezelfde machine maar dan bereid je koffie met ESE servings. Veel minder gedoe en ook lekker.


Ouder bericht